Tip #1 Combineer buiten met binnen
Al enige jaren is de trend dat het terras een verlengde is van de sfeer die je in huis beleeft. Een hele goede manier om een natuurlijke overloop te creëren van binnen naar buiten is het doortrekken van je vloer. Hiermee wordt de grens tussen binnen en buiten kleiner. Optisch wordt de ruimte ook groter en creëert het meer rust en evenwicht.
Overigens kan je er juist ook voor kiezen om het terras op te laten vallen met een contrasterende kleur. Dit kan prima een kleur zijn die je binnen ook gebruikt. Het belangrijkste is om niet teveel verschillende kleuren te combineren, zodat het geheel niet te druk wordt. Kleur kan je ook heel goed aanbrengen met tuinmeubels en accessoires.
Tip #2 Tegeleigenschappen keuze laten bepalen
Voor elke stijl is een passende tegel. Je kan dus altijd een tegel vinden die past bij jouw stijl! Maar, elke tegel heeft ook zo zijn voor- en nadelen. De ene tegel is makkelijker te leggen dan de andere, of beter te onderhouden, krasbestendiger, gladder of minder glad …
Een tegel die op alle eigenschappen goed scoort bestaat eigenlijk niet. Een gladde tegel bijvoorbeeld is gemakkelijker in onderhoud, maar hier kan je ook sneller op uitglijden bij natheid en deze zal gevoeliger zijn voor krassen.
Kies daarom een tegel die voldoet aan de eigenschappen die voor jou het belangrijkst zijn. Wil je even sparren? Onze adviseurs staan uiteraard voor je klaar!
Tip #3 Keramische tegels geschikt voor buiten
Veel mensen gaan hier nogal eens mee de mist in. Tegels voor binnen zijn namelijk niet automatisch geschikt voor gebruik buiten. Het belangrijkste is dat je tegels voor buiten vorstbestendig zijn. Gelukkig zijn er heel veel keramische tegels die zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden, waardoor je de vloer in je woning kunt doortrekken naar het terras.
Keramische terrastegels hebben nog een paar mooie voordelen. Zo zijn ze kleurvast en verkrijgbaar in talloze looks en dessins, zoals betonlook, houtlook en natuursteenlook.
Keramiek is ook zeer onderhoudsvriendelijk. Hoe lager de porositeit, hoe minder vuil en vlekken er in de tegel kunnen indringen. Keramische tegels hebben een egaal en vrij glad oppervlak waardoor ze makkelijk te reinigen zijn. Nadeel is dat keramische tegels ten opzichte van bijvoorbeeld betonnen tegels niet erg waterdoorlatend zijn waardoor dit gladheid kan veroorzaken. Denk er dus aan dat je je terras goed afwatert en kies voor buiten bij voorkeur voor een tegel met een minimum aan reliëf zodat de afwatering goed verloopt en het slipgevaar verdwijnt.
Tip #4 Formaat van de tegels
Buitentegels zijn er net als keramische binnentegels in allerlei formaten, variërend van 40×40 cm tot 100×100 cm. Wat het juiste formaat voor jouw terras is, hangt af van een aantal dingen.
In de eerste plaats hoe groot het terras gaat worden. Bij het bepalen van het formaat is het handig om rekening te houden met de afmetingen van het terras om onnodig snijverlies te voorkomen.
Ten tweede wil je niet een te grote tegel kiezen bij een relatief klein oppervlakte De tegel zal dan niet goed tot zijn recht kunnen komen en dit doet afbreuk aan de stijl en sfeer die je wenst te creëren.
Ten derde wil je kijken naar het onderhoud van je terras. Grotere formaten tegels zijn onderhoudsvriendelijker, omdat er minder voegen zijn. Voegen zijn intensiever in onderhoud, omdat ze verkleuren en omdat er onkruid in onverharde voegen gaat groeien.
Tenslotte, denk er ook aan dat een megagrote tegel van 100×100 cm wel wat uitdaging bij het plaatsen ervan vraagt. Zo’n tegel weegt al snel meer dan 50kg!
Wil je advies over het formaat van je tegels en/of het laten leggen van je terras? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.
Tip #5 Grootte van je terras
Naast het formaat van je tegels is het ook belangrijk om te kijken naar de totale oppervlakte die je wil gaan verharden. De tuin moet wel een goede afwatering hebben! Sommige gemeenten geven hier ook richtlijnen voor. Ga je een groot terras aanleggen, win dan ook eens advies in bij een tuinarchitect. Hij of zij kan je adviseren in het gebruik van (deels) waterdoorlatende materialen bij een groot oppervlak, zoals siergrind of waterdoorlatende klinkers aan de randen van je terras.