Het nut van vloerverwarming
Er is tegenwoordig geen nieuwbouwplan meer waar geen vloerverwarming in de woning zit. Waarom is dat eigenlijk? Draagt een vloerverwarming in huis echt bij aan een bewust groen en duurzaam leven? We zochten het voor je uit bij de experts van Vloerverwarming Nederland.
Bespaar geld op je energierekening
Een hele simpele reden dat vloerverwarming zo populair is, komt doordat je er direct geld mee bespaart. Het vloerverwarmingssysteem maakt namelijk gebruik van watertemperaturen tussen de 35°C en 50°C. Deze lage temperaturen vragen minder gasverbruik van de ketel. Het is dan overigens wel aan te raden om een pompschakelaar te plaatsen die alleen in het vloerverwarmingssysteem wordt toegelaten wanneer de temperatuur beneden een bepaalde waarde komt, in plaats van een continue circulatie. Dit is niet alleen energiebesparend maar ook beter voor het milieu!
Een vloerverwarming is ook zuiniger als je bedenkt dat je alleen al 10% energie kan besparen door het lager instellen van de temperatuur in de ruimte.
Verbeter de luchtcirculatie in huis
Vloerverwarming is stralingswarmte. Door deze stralingswarmte is er veel minder verplaatsing van warme en koude lucht in huis. Niet alleen voelt dit heel comfortabel aan, ook leidt deze sterk gereduceerde luchtcirculatie tot minder stof in de lucht. Voor mensen met een allergie is dat een groot voordeel. Je kan de luchtvochtigheid in huis ook beter reguleren, waardoor er minder rond dwarrelende luchtdeeltjes ontstaan. Plus je hebt het voordeel dat je geen radiotoren meer hebt die stof verzamelen en moeilijk schoon gemaakt kunnen worden. Al met al heel wat verbeteringen die ontstaan in de hygiëne van je huis.
Duurzame productie
Wist je dat de productie van vloerverwarming duurzamer is dan de productie van reguliere verwarming? En niet alleen de productie, ook het transport en de opslagkosten van vloerverwarmingselementen liggen beduidend lager. Daarnaast kan je vloerverwarming uitstekend combineren met duurzame stroom, opgewekt via zonnepanalen, windenergie of groene stroom om jouw huis CO2 neutraal te verwarmen.
Koelen in de zomer
Een geweldige optie om toe te voegen aan je vloerverwarming is deze ’s zomers te laten fungeren als koelingselement. Door de temperatuur in de vloerverwarming enkele graden omlaag te draaien, vindt er een natuurlijke afkoeling plaats. Tijdens de warmste dagen van de zomer kun je de vloerverwarming dus ook inschakelen als een vorm van afkoeling. Zo gaan duurzaamheid en comfort hand in hand en heb je de beste combinatie voor een bewust leven.
Het oog wil ook wat
Zeg nou eerlijk, vind jij die verwarmingselementen een verrijking van je ruimte? Of heb je liever geen leidingwerk meer aan de muur of gaten in de vloer. Je hoeft helemaal geen rekening meer te houden met de warmtebronnen aan de muur of in je vloer bij het inrichten van je ruimte. Ideaal, toch?
Nog nadelen?
Zijn er dan alleen maar voordelen te noemen of kent vloerverwarming ook nadelen? Het is goed om rekening te houden met een langere opwarmtijd. Vanwege de noodzaak om eerst een massa op te warmen, reageert het systeem trager dan een radiator. Dit is overigens niet van toepassing bij een mini-noppenplaat of droogbouwsysteem. En gelukkig kan je tegenwoordig met je smartphone de opwarming van je huis op afstand regelen. Kom je toch in een lekker warm huis thuis …
Iets om rekening mee te houden is het gebruik van vloerkleden. Om de capaciteit van je vloerverwarming optimaal te benutten is het niet handig om grote tapijten op de vloer te leggen.
Tenslotte geldt dat waar radiatoren verbloemen dat er tochtproblemen of koudebruggen in een woning zijn, vloerverwarming deze duidelijk blootlegt. Door de lagere temperatuur zijn tocht en dergelijke duidelijk merkbaar. Toch zou je dit ook als een voordeel kunnen beschouwen, omdat het duidelijk lokaliseert waar je energieverlies zit. Je kan hier dan gericht oplossingen voor maken, bijvoorbeeld door beter te isoleren.
Twijfel je nog na het lezen van dit artikel? Dan trekt dit laatste voordeel je misschien wel over de streep. Vloerverwarming draagt bij aan een gunstiger energielabel wat weer leidt tot een verhoging van de woningwaarde.
Wist je dat vloerverwarming optimaal werkt met keramische tegels? Tegels houden namelijk geen warmte tegen, maar geleiden de warmte. Bovendien slaan tegels ook warmte op, zodat de ruimte langer warm blijft nadat de cv-ketel is uitgezet. Uiteraard zijn er wel verschillen in warmteafgifte capaciteit per tegel. Onze adviseurs kunnen je hierover informeren.